Microsoft najavio alternativu Apple CarPlayu

Ovogodišnja BUILD konferencija nije donijela samo novosti vezane za desktop i mobilne verzije Windowsa - bilo je tu i zanimljivih najava širenja Microsoftovih vidika. Popularni operativni sistem iz Redmonda bi tako uskoro mogao zaživjeti i u automobilima - naime, iako su neka od velikih imena u automobilskoj industriji već koristila specijalne verzije Windowsa u svojim automobilima, Microsoft je na BUILD-u najavio vlastiti koncept koji u automobile donosi njihov moderni (Metro) interfejs.

Konkretno, riječ je o konceptu koji omogućava Windows uređajima da se povežu sa infotainment sistemima u automobilima i da sliku sa ekrana prikazuju na posebnim automobilskim ekranima osjetljivim na dodir. Aktuelni prototip koristi Mirrorlink konekciju, koju za sada podržavaju Nokijini Symbian telefoni, kao i Sonyjeva Xperia Z. No, situacija za Mirrorlink bi se uskoro mogla značajno poboljšati - Volkswagen, Honda, Citroen i Toyota su već najavili kako rade na automobilima sa Mirrorlink podrškom, a podršku su najavili i proizvođači automobilske audio opreme Alpine i Pioneer. Drugim riječima, Microsoftu u teoriji nedostaje jedino podrška drugih proizvođača telefona.

Međutim, u praksi im nedostaje još štošta - iz Redmonda nisu potvrdili nikakvu konkretnu saradnju sa nekim od proizvođača automobila, a nije poznato ni kada bi se spomenuti koncept mogao razviti u sistem koji će biti dostupan širim masama.

1/1