Vaio, nekadašnja Sonyjeva PC divizija, a danas samostalna kompanija, predstavila je danas dva nova prenosnika iz svoje Z serije, za koju tvrde da predstavlja novi početak za njih, prenosi Engadget.

Spomenuti prenosnici nose nazive Vaio Z i Vaio Z Canvas - Vaio Z donosi SSD disk druge generacije i nespecificirani Core i7 procesor pete generacije, 13,3-inčni ekran i baterija koja će ponuditi do 15,5 sati autonomije, a sve to je upakovano u aluminijsko-karbonsko kućište debelo 16,8 milimetara i teško 1,34 kilograma. Također, obzriom da je riječ o hibridnom laptopu, Vaio Z se može koristiti u nekoliko "modova" - kao laptop, tablet ili u modu u kojem je ekran laptopa okrenut na suprotnu stranu od samog laptopa.

Sa druge strane, Vaio Z Canvas ne nudi opcije "transformacije" poput Vaio Z modela - umjesto toga, riječ je o laptopu kod kojeg je moguće odvojiti ekran od tastature kako bi ka koristili ili kao laptop ili kao tablet. Sam ekran je 12,1-inčni i nudi rezoluciju od 2560x1704 piksela, a uz laptop ćete dobiti i poseban digitizer stylus, dok preostale specifikacije za sada nisu poznate.

Vaio Z je već sada dostupan za prednarudžbe na japanskom tržištu (po cijeni od oko 1.600 USD), dok se Vaio Z Canvas u prodaji očekuje u maju ove godine, po još uvijek nepoznatoj cijeni.

1/1