Japanska telekomunikacijska kompanija SoftBank, objavila je da će u svoje empatične Pepper robote ugraditi IBM-ovu Watson vještačku inteligenciju, koja se već koristi u različitim uslužnim djelatnostima na engleskom govornom području.

Upravo zbog toga će IBM morati prilagoditi Watsona kako bi funkcionisao na japanskom jeziku. Trenutno im najveći problem predstavlja kompleksnost jezika, u kojem postoji na hiljade različitih znakova koji imaju različito značenje i nekoliko mogućih fonetskih opcija.

Iako su iz SoftBanka već najavili izlazak Peppera na japansko tržište početkom ovog mjeseca, datum je pomjeren na period između juna i avgusta ove godine. Umjesto toga, Pepper robote prvo će dobiti developeri kako bi ovi roboti dobili "što veći broj zabavnih aplikacija prije nego što dođu do kupaca".

Inače, Watsona od ostalih, trenutno postojećih oblika kognitivne tehnologije, razlikuje to što je sposoban da, baš poput ljudskog mozga, sa vremenom uči nove stvari, zahvaljujući čemu na postavljena pitanja odgovara u zavisnosti od njihovog konteksta, a ne mehanički kao drugi slični enginei.

1/1