Vašem autoru omiljena alternativa Thiefu, The Dark Mod, dobila je novu značajnu nadogradnju oznake 2.03, koja nosi nova poboljšanja vještačke inteligencije. Naime, čuvari bi sada trebali koordinisati svoje potrage jedni s drugima, ukoliko vas grupno traže.

To znači da će jedan dio čuvara otići da stražari pored izlaza, dok vas ostatak pokušava iščačkati iz ćoškova i rupa u kojima se krijete. Još bolja stvar, koja bi trebala otežati gameplay, jeste to što će čuvari sada odreagovati ukoliko ih lupite vratima otvorenim u nezgodnom momentu.

AI je već dobio izvrsna poboljšanja u ranijoj verziji, ali sumnjičavim stražarima je bilo prelako pobjeći. Ovaj update bi to trebao ispraviti.

Također, modeli likova bi trebali biti detaljniji nego prije ukoliko ih posmatrate iz blizine, dok će na većim udaljenostima gubiti detalje kako ne bi pretjerano uticali na framerate. U grafičke novitete spadaju i znatno poboljšani čestični efekti, više od stotinu novih kvalitetnih tekstura, kao i novi modeli ženskih likova.

Video sa nekim od grafičkih noviteta možete pogledati ispod:Update je već dostupan, a snimljene pozicije iz prethodnih verzija nisu kompatibilne sa novom, pa biste započete misije trebali završiti prije njegove primjene.

Inače, The Dark Mod je samostalna šunjalica iz prvog lica napravljena na Doom 3 engineu. Zvaničnu singleplayer kampanju još uvijek nema, ali su brojni fanovi naštancali hrpu mini kampanja i odvojenih misija koje kvalitetom često mogu posramiti igre bogatih i velikih razvojnih timova.

Popularnost The Dark Moda je skočila zahvaljujući razočarenju koje je Square Enix priredio fanovima Thiefa sa nedorečenim i nepečenim četvrtim dijelom (recenzija ovdje).

1/1