Opsjednutost Japana tehnologijom ne prestaje iznenađivati (ili prestaje, zavisno od toga koliko ste navikli na japansku kulturu): u gradu Sasebu se ovog ljeta otvara hotel koji će imati robotsko osoblje. Tačnije, goste hotela Henn-na će usluživati 10 humanoidnih robota koji mogu nositi prtljag, kuhati kafu, čistiti sve 72 sobe koje će posjetioci imati na raspolaganju, kao i provjeravati da li im šta treba.

Pored toga, u stanju su treptati, reagovati na jezik tijela čovjeka koji stoji pred njima, kao i govoriti kineski, japanski, korejski i engleski jezik.

Inače, hotel će biti smješten u Huis Ten Bosch zabavnom parku sa temom Holandije i holandske arhitekture. Za sada će robotima pomagati i ljudski radnici, ali predsjednik parka, Hideo Sawada, objasnio je da bi volio da u budućnosti 90 posto osoblja hotela bude sačinjeno od robota.

S obzirom na to da je park već prolazio kroz finansijske probleme, uključujući i bankrot 2003. godine, ne čudi Sawadina želja da se otarasi ljudskih zaposlenika.

Roboti, usput rečeno, izgledaju ovako:

1/1