Još jedna radna sedmica je iza nas - što znači da je vrijeme za još jednu Sedmicu u vijestima! A u proteklih nekoliko radnih dana smo dobili i nekoliko glasina o novim projektima na kojim radi Apple - naime, čini se kako ekipa u Cupertinou planira lansirati vlastiti Internet pretraživač, ali i novi online TV servis.

A osim glasina o Appleu, protekla sedmica nam je donijela i novi Raspberry Pi, nove mobilne procesore iz ARM-a, jedan zanimljivi bežični router (koji uklanja mrtve tačke u wireless konekciji), ali i novi Microsoftov lock screen za Android platformu. No, Microsoft nije u  vijestima završio samo zahvaljujući svojoj novoj Android aplikaciji - protekle sedmice su lansirali i nove Office for Windows 10 aplikacije za Technical Preview verziju novih Windowsa (kada smo već kod Officea, procurio je i prvi screenshot Officea 2016), a najavili su kako će Technical Preview Windowsa 10 na naprednim telefonima podržavati i uređaje sa 512MB RAM-a.

U vijestima se našao i Google, iako imamo dojam da bi njima bilo draže da nisu - naime, izgleda kako je udio Google Searcha u Americi najniži u zadnjih šest godina. Naravno, nije nam manjkalo ni vijesti o sigurnosti naših mobilnih platformi - izgleda kako najveći broj problematičnih aplikacija stiže iz Amerike, a ukoliko koristite Android, svakako provjerite da li ste downloadovali neku od ovih.

Bilo je tu i nekoliko vojnih vijesti - dok Amerika za upravljanje bespilotnim letjelicama angažuje igrače, u Velikoj Britaniji je osnovan odred "Facebook ratnika".

Naravno, ne smijemo zaboraviti ni predstavljanje prvog Ubuntu smartphonea, novi tranzistor debljine atoma(!), kao ni onih nekoliko domaćih vijesti iz QSS-a, LogosoftaAragosta Investa i Microsofta BiH.

A obzirom da smo već ušli u februar, iz svoje novogodišnje uspavanosti se u poptunosti probudila i gaming industrija - dobili smo nove informacije o Bloodborneu (inače jednoj od naših najočekivanijih igara ove godine), Just Cause 3 je dobio nove i eksplozivne screenshotove, a u prodaju je stigao i novi Humble Bundle sa čak devet Star Wars igara. Bilo je tu i nekoliko vijesti sa moderske scene, ali i jedna vijest za modersku scenu - moderi su napravili novu kampanju za Portal 2, kao i remake Resident Evila 2 na Unreal Engineu 3, dok je Techland obećao lansirati besplatne modding alate za jako dobri Dying Light.

Pored toga, protekla sedmica nam je donijela i novi gameplay video za svemirsku akciono-stratešku igru Dreadnought (napravljenu na Unreal Engineu 4), najavljen je novi gotički akcioni RPG na kojem rade kreatori Tropica, a objavljeni su i sistemski zahtjevi za nekoliko igara koje ćemo igrati na proljeće - Battlefield HardlineAssassin's Creed: RogueMortal Kombat X (koji će dobiti i nove online modove).

I na samom kraju Sedmice u vijestima - kao i uvijek - slijedi pregled tekstova i recenzija naše ekipe - testirali smo Technical Preview 2 verziju novog browsera kreatora Opere, jako dobri open world zombi parkour horor Dying Light, kao i jedan elegantni Prestigio smartphone, kombinaciju AMD-ovog procesora i Gigabyteove matične ploče, ali i jedan vodootporni fotoaparat iz Canona.

1/1