Proteklu sedmicu smo započeli omanjom gomilom vijesti o igrama, pa bi bio red da to uradimo i sa našim sedmičnim pregledom vijesti (i nemojte se praviti da naš stari printani magazin nikada niste čitali od zadnje strane).

Dakle - igre. Bilo je tu kojekakvih remasterizovanih verzija starih igara - od strategija (Homeworld!), pa do interaktivnih drama (Fahrenheit!) - kao i nekih neočekivanih noviteta poput prve ekspanzije za odlični MMORPG Guild Wars 2. Još jedno gaming iznenađenje nam je došlo i iz Crne Gore, dok je Planetside 2 oborio jedan zanimljiv svjetski rekord. CD Projekt Red je objavio novi 15-minutni gameplay video iz Witchera 3, a stigao nam je i novi trailer za nastavak skejterskog fenomena OlliOlli, maštovito nazvan OlliOlli2: Welcome to Olliwood.

Dobre vijesti su protekle sedmice stigle i iz Valvea, zahvaljujući kojem su kreatori sadržaja za Dotu 2, Team Fortress 2 i Counters Strike: Global Offensive zaradili preko 57 miliona dolara(!), dok su neke druge igre završile i u novoj epizodi Mythbustersa. Usput, jeste li čuli kako je Valveov ekonomista postao novi grčki ministar finansija?

Od drugih vijesti koje su obilježile proteklu sedmicu, vrijedi istaći nove promjene na Pirate Bay sajtu, koji  bi se ovog vikenda mogao podići iz pepela. Sa druge strane, nekadašnji direktor Opera Softwarea je predstavio novi web browser namijenjen naprednim korisnicima, nazvan Vivaldi, dok je Elon Musk objavio kako će Tesla Model S P85D postati još brži nakon iduće softverske nadogradnje (kada smo već kod Muska, upravo smo se sjetili kako se sa nekim njegovim izjavama o AI-u protekle sedmice složio i Bill Gates).

1/1

Bilo je tu i nekoliko interesantnih glasina, poput onih o Microsoftovom investiranju u Cyanogen Android mod, kao i onim o HTC-ovom testiranju Firefox OS-a, kao i novih zanimljivih projekata poput Googleove sintetičke kože i novih načina identifikacije na kojima radi američka vojska.

U vijestima se - očekivano - našao i Apple, koji je u proteklom fiskalnom kvartalu ostvario rekordne rezultate, dok je YouTube konačno počeo koristiti HTML5 standard kao defaultni za prikaz videa na svom sajtu.

Nešto lošije vijesti su nam stigle iz IBM-a, koji otpušta preko 110.000 radnika, ali i iz Turske, koja nastavlja sa cenzurisanjem sadržaja na Internetu. Srećom, iz naše države je zato stigla jedna odlična vijest - mladi domaći programeri su nedavno ostvarili najbolji rezultat u regiji na nedavno održanom Satu kodiranja!

Kada su naši novi tekstovi u pitanju, protekle sedmice smo vam predstavili pametni sat i narukvicu iz MyKronoza, novu tehnologiju virtuelnih semafora, Canonov novi Ixus fotoaparat, ali i jedan odlični video player komplikovanog imena. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni tekst sa impresijama iz remasterizovane verzije kultne LucasArtsove avanture - yep, igrali smo Grim Fandango Remastered!

P.S. Jeste li zaigrali First Person Lover i sredili Putina koji jaše medvjeda? Niste? Šta čekate?!