U totalnoj medijskoj tišini Microsoft je objavio Outlook aplikaciju, poznatu iz desktop verzije MS Office paketa alata, za Android i iOS. Ovaj prilično iznenadni potez zapravo je samo nastavak nove Microsoft strategije dovođenja svojih proizvoda na sve bitne softverske platforme. Prema Microsoftu, Outlook za iOS je u svojoj finalnoj verziji, dok je Android varijanta u Preview izdanju, što znači da još uvijek nije potpuno finalizirana. Ipak, prema prvim utiscima, Android verzija funkcioniše sasvim dobro. Pored objave Outlook-a, Microsoft je objavio kako je Microsoft Office for Android tablets izašao iz Preview (beta) faze.

Jedno od većih iznenađenja je što Outlook pored Exchange i Office 365 korisničkih accounta podržava i Google accounte, sa podrškom za Gmail, Google Calendar i Google Contacts. Tu je i podrška za dijeljenje fajlova na najpopularnijim cloud servisima, kao i podrška za Apple iCloud i Yahoo! Mail. Outlook je zapravo dorađena Acompli aplikacija, čijeg je izdavača Microsoft kupio u decembru prošle godine. Microsoft ovom brzinom potvrđuje ozbiljnost sa kojom je krenu u promjene pod vodstvom novog šefa - Satya Nadella.

Najuočljivija karakteristika novog Outlook-a za mobilne platforme je podjela maila na Focused i Other, što je zapravo pokušaj da vam Microsoft aplikacija razvrstava bitne od nebitnih poruka. Ovo se može isključiti ako vam se ne dopadne njihova logika. Pored toga, najizraženije nove funkcije su odjava sa newsletter-a jednim klikom, podešavanje rada gestura, vraćanje maila u Inbox u određeno vrijeme (za poruke koje želite kasnije pročitati i obaviti potrebne radnje), integracija sa kalendarom (ubacivanje sastanaka direktno iz maila u kalendar i sl.) i napredna pretraga kao vrlo bitna karakteristika.

Outlook izgledom slijedi dizajnerske smjernice Windowsa 8, 10 i Office 365 paketa, pa izgleda prilično dobro. Ako ste zainteresovani, aplikacije možete pronaći na ovim linkovima:

Outlook za Android
Outlook za iOS

Dodatne informacije na:


The future of mobile email—how much can you accomplish in 24 seconds?
A deeper look at Outlook for iOS and Android

 

1/1