U "Ask me anything" sesiji na Redditu, Bill Gates je između ostalog odgovorio i na pitanje šta misli o teorijama da superinteligentni AI predstavlja egzistencijalnu prijetnju za čovječanstvo, kako smatraju Stephen Hawking i Elon Musk. Gates se složio sa njima i upozorio na potrebu da se ta prijetnja predvidi na vrijeme:

"Ja spadam među one koji su zabrinuti zbog superinteligentnog AI-a. Najprije će mašine raditi mnogo poslova za nas i neće biti inteligentne. To bi trebalo biti pozitivino ako to dobro odradimo. Međutim, par decenija nakon toga, AI će biti dovoljno jak da predstavlja problem. Slažem se sa Elonom Muskom i drugima po tom pitanju i ne razumijem zašto neki ljudi nisu zabrinuti" – napisao je Gates.

Mnogim ljudima, istina, nije jasno na koji način vještačka inteligencija može ugroziti čovječanstvo te još uvijek to svrstavaju u domen teorija zavjere. Ali, sva ova silna upozorenja Gatesa, Hawkinga, Muska i drugih bitnih poduzetnika i naučnika znače da smo zaista blizu izuma AI-a koji posjeduje svijest o sebi i samim time potrebu za opstankom.

Ionako već postoje AI sistemi koji su u stanju programirati sami sebe. Dati im pravu inteligenciju u najmanju ruku podrazumijeva nepredvidljive rezultate.

1/1