U periodu od 8. do 14. decembra, održano je preko 77 hiljada Satova kodiranja širom svijeta, sa ukupno 60 miliona učesnika. Dio tog događaja je bila i Bosna i Hercegovina, a Centar za promociju civilnog društva (CPCD) je pokrenuo veliku promotivnu akciju s ciljem uključivanja što većeg broja mladih u ovaj svjetski događaj.

Rezultat: u Satu kodiranja u našoj zemlji učestvovalo je 15 hiljada učenika iz 145 škola i nevladinih organizacija širom BiH. To je najbolji rezultat u regiji, budući da su, naprimjer, u Srbiji prijavljene 132 škole i organizacije, u Sloveniji 64, u Makedoniji 62, a u Hrvatskoj 46.

Učesnici su dobili i certifikat o završenom Satu kodiranja.

Učenici su imali mogućnost postavljanja svojih fotografija sa Sata kodiranja, čime su učestvovali u nagradnoj igri, sa nagradama osiguranim od strane sponzora kao što su Microsoft BiH, Asbis, R&S, Coca-Cola, Nestle Adriatic BiH, Academy 387, Didakta, Ustanova Kino "Novi Grad" i EKSA – Asocijacija informatičara Bosne i Hercegovine.

1/1

Nagrade je dobilo deset učenika sa najvećim brojem lajkova fotografija – i to:

- Haris Džino i Ahmed Šarić, na prvom i drugom mjestu respektivno, osvojili su smartphone Prestigio MultiPhone 8400 DUO;

- Faris Hamulić, Elzana Pašalić i Nedim Muslim osvojili su bežične zvučnike, Power Bank Powermate i USB flash drive od 8GB, kao i slatka iznenađenja kompanije Nestle BiH;

- Amna Hodžić, Mario Popović, Amina Srna, Tea Halilović i Berina Pušina također su osvojili Power Bank Powermate i USB Flash drive od 8GB, te Nestleova slatka iznenađenja.

Najtalentovaniji učenici su također dobili 48 paketa ECDL Start testiranja koje je osigurala Asocijacija informatičara Bosne i Hercegovine, a nagrade su uručene i nastavnicima koji su uključili najveći broj učenika:

- Nastavnica Samira Gojaković iz Četvrte osnovne škole Ilidža/Hrasnica i osnovne škole "Hasan Kikić" Sarajevo je tako dobila tablet ACER Iconia B1-710;

- Nastavnik Zlatko Sabljaković iz osnovne škole "Cazin 1" iz Cazina i profesor Damir Bradarić iz Srednje škole za saobraćaj i komunikaciju nagrađeni su sa Power Bank Powermateom, USB flash driveom i ECDL Start testiranjem.