Najnoviji izvještaj o cyber špijuniranju na osnovu bogate Snowdenove arhive koji je danas procurio u javnost pokazuje da je kanadska služba za uspostavljanje sigurne komunikacije (CSE), presretala i analizirala i do 15 miliona uploadanih korisničkih fajlova dnevno sa ciljem da uđu u trag ekstremistima.

Takvo je barem zvanično objašnjenje operacije globalnog nadzora nazvane Levitation, ali neki ugledniji kanadski građani smatraju da je čitav projekat samo maska za špijuniranje kanadskih građana.

Naime, iako je CSE državna kriptografska agencija čiji je glavni zadatak da nadgleda elektronsku komunikaciju i štiti nacionalne računarske mreže, zvanično joj nije bilo dozvoljeno da prikuplja online podatke svojih sugrađane niti da špijunira kanadske korporacije.

Sada, kada se pokazalo da je CSE imala čitav jedan plan globalnog nadzora online prometa, opozicija je zatražila od vlade da uspostavi parlamentarni nadzor nad ovom organizacijom, jer je već ranije optuživana zbog nepropisnog presretanja poziva i emailova Kanađana.

Podsjetimo, prošle godine u javnost je dospjela vijest o tome kako je Kanada špjunirala Brazil, ali sada se pokazalo da je nadgledala i države saveznice kao što su SAD, Njemačka, Španija, Portugal i Velika Britanija.

1/1