O Vivaldi.net online servisima smo pisali još prošlog ljeta, kada smo cijeli sistem nazvali "dobrom odskočnom daskom ukoliko se Jon odluči na to da pokrene Vivaldi web browser" - što se na kraju zaista i desilo.

Naime, kako prenosi CNET, Jon S. von Tetzchner, bivši izvršni direktor Opera Softwarea, nedavno je lansirao svoj novi web browser namijenjen naprednim korisnicima.

Browser nosi naziv Vivaldi i trenutno je dostupan u technical preview verziji sa kojom Vivaldi Technologies cilja na korisnike Opere, a ne na one koji već godinama koriste Mozilla Firefox ili Google Chrome.

"Većina tvoraca browsera na tržištu pokušava kreirati ograničen browser, eventualno sa podrškom za ekstenzije. Ali to nije ono što svi žele. Na primjer, još uvijek postoji oko 20 miliona ljudi koji koriste Operu 12, iako je taj browser star više od tri godine. Postoji potreba za browserom za napredne tech korisnike, korisnike koji žele više od svog browsera" izjavio je Tetzchner.

Vivaldi je za sada dostupan u verzijama za Windows, Mac i Linux, dok se mobilne verzije očekuju u budućnosti. Sam browser nudi interfejs za izdavanje pisanih komandi, opciju ostavljanja bilješki na web stranicama sa tagovima i screenshotovima, poboljšan vizuelni bookmark sistem, "speed dial" sistem za brzi pristup najdražim sajtovima, te tabove koji se slažu jedan na drugi, što bi trebalo biti od koristi ljudima koji često imaju otvoreno puno tabova.

Tech preview verziju Vivaldi browsera možete downloadovati sa zvanične stranice već sada.

1/1