Podaci za logiranje dvadeset miliona korisnika ukradeno je u nedavnom hakerskom napadu na Topface - ruski web sajt za upoznavanje koji ima više od 90 miliona korisnika širom Evrope i Rusije. Prilikom napada ukradeni su samo emailovi korisnika i njihova korisnička imena, a čak 40 posto žrtava napada otpada na korisnike u Evropskoj uniji.

Iako hakeri nisu pokupili lozinke u tekstualnom obliku, ipak bi mogli ući u trag drugim sajtovima kojima su ovi korisnici pristupali sa istim informacijama te se pokušati logirati sa nekima od uobičajenih šifri.

Na ukradene accounte naišla je sigurnosna kompanija Easy Solutions na jednom od foruma na kojem cyber kriminalci prodaju ukradene podatke, dok Topface nije bio ni svjestan napada.

U Topfaceu kažu da trenutno aktivno analiziraju izvještaj navedene sigurnosne kompanije. Također su rekli kako je dobra vijest to što se više od 90% njihovih korisnika na sajt logira preko Facebooka i ostalih društvenih mreža.

DOPUNJENO: Topface je otkupio svoje podatke od hakera za nepoznatu novčanu sumu. Napadače neće prijavljivati zato što dotični još uvijek nisu nikome proslijedili ukradene podatke.

1/1