Reče on i ostade živ

Bivši šef britanske obavještajne agencije GCHQ, David Omand, rekao je u svom govoru u Londonskoj školi za ekonomiju i političke nauke da su zbog pojačane enkripcije web komunikacije i svijesti o istoj državne agencije "prisiljene" da pribjegnu neetičnim metodama špijuniranja svojih građana. Te neetične metode podrazumijevaju fizičku blizinu korisnicima, sabotiranje njihovih računara, pa čak i direktno posmatranje njihovih aktivnosti na kompjuterima.

"Jedna od posljedica curenja Snowdenovih podataka, jeste ta što su kompanije sada komunikacije stavile pod jaku, potpunu enkripciju. Obavještajne agencije neće odustati od pokušaja da uhvate loše tipove. One će im morati prići bliže. Predviđam da ćemo vidjeti još dosta primjera ovakvog, bliskog načina rada ", rekao je Omand.

Omand se u govoru posebno dotakao sve češće defaultne enkripcije emaila i servisa poput iMessagea, naglasivši da ih to što ne mogu direktno presretati korisničke emailove primorava na korištenje agresivnijih metoda špijuniranja.

1/1