Kao što je i bilo najavljeno, Microsoft je na posebnom eventu održanom prije par sati predstavio nove funkcije njihovog Windows 10 operativnog sistema, kao i svoj novi web browser kodnog imena Project Spartan, o kojem je Internet brujao proteklih nekoliko sedmica. Pored toga, Microsoft je predstavio i par hardverskih noviteta, o kojima ćemo više pisati nešto kasnije.

No, prije nego se bacimo na priču o konkretnim Windows 10 novitetima i novim Microsoftovim tehnologijama, vrijedi istaći kako će Windows 10 biti dostupan u vidu besplatne nadogradnje - i to svim vlasnicima Windowsa 7 i Windowsa 8.1, kao i vlasnicima Windows Phone 8.1 telefona - ali samo u prvoj godini nakon svog izlaska.

Iz Microsofta su iskoristili priliku i da se zahvale svim korisnicima Technical Preview verzije Windowsa 10, čiji feedback im je bio i više nego koristan, a usput su najavili i to kako će svi članovi Insider programa iduće sedmice dobiti i najnoviji build Windowsa 10 na isprobavanje. I ne samo to - Microsoft je najavio kako će uskoro ponuditi i prvi preview build nove mobilne verzije Windowsa 10, iako tačan datum njenog lansiranja za sada nije poznat.

Podsjećanje na već poznate elemente Windowsa 10

Što se tiče samih Windowsa 10, Microsoft je sve novinare prisutne na eventu, kao i publiku koja je pratila livestream eventa na zvaničnom Microsoft sajtu, podsjetio i na nekoliko od ranije poznatih karakteristika i funkcija svog novog operativnog sistema, kao što su:

- osvježeni taskbar i povratak Start menija - taskbar nudi integrisano polje za pretragu, dok Start meni možete i "maksimizirati" kako bi dobili njegovu full screen varijantu koja je zapravo Start ekran poznat korisnicima Windows 8/8.1 operativnog sistema;

- Action Center - novi meni smješten na mjestu gdje se u Windowsima 8 nalazio Charms meni, unutar kojeg će se prikazivati različite notifikacije i tipke za brzi pristup različitim opcijama;

- unificiran interfejs za postavke - nakon žalbi korisnika na razdvojenost Settingsa i Control Panela u Windowsima 8, Microsoft je ponovo sve opcije smjestio pod jedan krov;

- Continuum - opcija za automatsko prilagođavanje interfejsa uređaju na kojem se Windows 10 koristi (ukoliko npr. koristite neku od kombinacija laptopa i tableta, Windows 10 će automatski prilagoditi veličinu otvorenih prozora i izgled Start menija, ovisno od toga da li uređaj koristite u laptop ili tablet modu);

- noviteti na polju aplikacija - "moderne" aplikacije (poznatije i kao "Metro" ili "Windows Store" aplikacije) će sada raditi i u klasičnim prozorima, a ne samo u full screen načinu prikaza, dok će klasične desktop aplikacije raditi i sa touch kontrolama ukoliko Windows 10 budete koristili na nekom touchscreen uređaju.

I tu dolazimo do priče o novitetima koje je Microsoft implementirao u Windows 10 i koji će korisnicima Technical Previewa postepeno postajati dostupni tokom idućih nekoliko mjeseci.

Cortana

A prvi od  tih noviteta je desktop verzija Cortane, Microsoftovog "digitalnog ličnog asistenta", kojeg su do sada na raspolaganju imali samo korisnici Windows Phone 8.1 naprednih telefona. Cortana će na PC-u podržavati 7 jezika, a moći će i "utjeloviti" nekoliko različitih likova (poput Yode iz Star Warsa) imitirajući njihov govor.

Cortana će na desktopu biti smještena u osvježenom Windows 10 taskbaru, gdje će joj korisnici moći pristupiti pritiskom na posebnu tipku - ili jednostavnom glasovnom komandom "Hey Cortana". U istoj toj traci Cortana će moći povremeno prikazivati i različite notifikacije, a iz Microsofta su istakli kako je i dalje "smještena" u cloudu i kako će nastaviti da uči nove stvari - kako o svijetu, tako i o samom korisniku, kojem će se sa vremenom posebno prilagođavati (ipak je riječ o "ličnom" asistentu).

Naravno, korisnici će moći mijenjati podatke koje Cortana zapamti i "nauči" o njima - ukoliko isti nisu ispravni ili ukoliko korisnici jednostavno ne žele da ih Cortana zna.

Vrijedi napomenuti i to kako će Cortana osim glasovnih komandi podržavati i klasičnu PC periferiju - tastaturu i miš - a tu je i podrška za njeno korištenje prilikom pretrage fajlova na kompjuteru, uz neke druge opcije na koje su navikli korisnici Windows Phone 8.1 platforme i o kojima smo već pisali kada se ekipa sa sajta WinBeta nedavno dokopala rane desktop verzije Cortane.

1/1

Windows 10 za napredne telefone i tablete

Nakon priče o Cortani, Microsoft se dotakao i mobilne verzije Windowsa 10, namijenjene naprednim telefonima i "manjim tabletima", odnosno uređajima sa ekranima čije su dijagonale manje od 8 inča. Neki od noviteta koje možemo očekivati u mobilnoj verziji Windowsa 10 tako su prikaz nedavno instaliranih aplikacija na vrhu liste aplikacija, mogućnost odabira custom pozadine, Action Center sinhroniziran sa desktop verzijom Windowsa 10 i unificirane Settings postavke.

Osim toga, Windows 10 na mobitelima i tabletima će korisnicima ponuditi i nove opcije na svojoj tastaturi, koju će biti moguće slobodno pomjerati po ekranu, a tu će sada biti i posebna tipka sa kojom ćete aktivirati mikrofon kako bi umjesto tipkanja, poruke ili bilješke jednostavno izdiktirali telefonu.

Na kraju priče o mobilnoj verziji novih Windowsa, Microsoft je istakao i to kako će u njima još veći fokus staviti na Skype, koji bi trebao postati još bitniji element njihove mobilne platforme (Windows 10 messaging sistem na telefonima će tako kombinovati klasični SMS sa Skype porukama, tako da se korisnici neće morati prebacivati između različitih aplikacija prilikom dopisivanja).

Universal Apps

Jedan od ključnih elemenata novih "univerzalnih" Windowsa koje na svim uređajima i platformama krasi isti kod su i Universal Apps - aplikacije koje će biti dostupne na PC i laptop računarima, ali i na naprednim telefonima i tabletima koji budu koristili Windows 10.

Microsoft je na večerašnjem eventu prikazao nove verzije svojih Office aplikacija posebno prilagođenih korištenju na mobilnim uređajima (iako su napomenuli kako i dalje rade na klasičnim desktop verzijama Office alata) - Word i PowerPoint će tako imati i nove opcije koje su u desktop verzijama ovih programa raspoređene u tzv. Ribbonima, a kojima ćete sada konačno moći jednostavno pristupiti i na svom telefonu.

Bilo je tu i priče o novoj verziji Outlooka (koja nudi implementiran Word engine za još bolje i jednostavnije formatiranje teksta) i kalendara, o novim aplikacijama za pregled i sortiranje slika (uz neizbježnu priču o sinhronizaciji putem OneDrive cloud servisa), ali i o većem stepenu korisnosti mobilne verzije PowerPointa, koja će sada iskorištavati hardversku snagu telefona za gladak prikaz komplikovanijih PowerPoint prezentacija.

No, jedna sasvim druga univerzalna aplikacija je ipak bila zvijezda večeri...

Windows 10 & PC Gaming

Microsoft ne bi bio Microsoft da i ovaj put nije obećao kako će pričati o igrama na PC-u - samo što su nas ovaj put zaista i uspjeli (barem malo) iznenaditi.

Naime, Microsoft je predstavio novu Xbox aplikaciju koja stiže na Windows 10, a koja će pored standardnih funkcija (prikaz liste vaših Xbox Live prijatelja, slanja poruka preko Xbox Livea i gledanja gameplay klipova koje objave vaše Xbox Live prijatelji) nuditi i Game DVR, odnosno mogućnost jednostavnog snimanja gameplaya iz igara koje igrate. Game DVR će podržavati sve igre, što je Microsoft demonstrirao snimanjem gameplaya u Civilization: Beyond Earthu, koji je izašao prošle godine - prije nego je iko van Microsofta uopšte i znao da Game DVR stiže na PC.

A osim što ćete sa ovom opcijom moći snimati gameplay po želji, Windows 10 će vam nuditi i da uvijek iz memorije izvučete posljednjih 30 sekundi gameplaya ukoliko želite snimiti i neki detalj koji niste planirali, a koji jednostavno morate podijeliti sa svijetom. Sada još samo ostaje da se vidi koliko će Game DVR biti hardverski zahtjevan i koliko će utjecati na framerate u igrama koje budete snimali.

Još jedno od iznenađenja je bila i najava kako će Windows 10 podržavati streaming Xbox One igara (nešto slično PlayStation 4 Remote Play funkciji), da bi nas Microsoft kasnije razočarao pojašnjenjem kako će ova funkcija biti dostupna samo na lokalnoj WiFi mreži i samo u igrama koje striktno podržavaju streaming (još uvijek nije poznato koje su to tačno igre i da li će sve Xbox One igre u budućnosti automatski podržavati streaming).

Očekivano, Microsoft se dotakao i novog DirectX 12 grafičkog API-ja, koji bi trebao ponuditi znatno (i do 50%) bolje performanse u odnosu na DirectX 11 na istom hardveru, a navodno bi trebao biti koristan i u mobilnim igrama zahvaljujući manjoj potrošnji energije, zbog čega bi baterija vašeg mobitela ili tableta na kojem igrate DX12 igre trebala izdržati nešto duže bez punjenja.

Na kraju, Microsoft je najavio i podršku za PC-Xbox One krosplatformski multiplayer, koji će za sada biti dostupan samo u novom Fableu (koji, by the way, stiže i na PC).