Nismo sigurni čija ideja u Microsoftu je bila da svoje nove proizvode počnu nazivati po likovima iz Haloa, ali čini nam se da je dotična tu da ostane - prvo smo dobili digitalnog asistenta Cortanu, a sada nam, ako je vjerovati izvorima bliskim Redmondu, stiže i novi web browser kodnog imena Spartan.

Prema najnovijim informacijama do kojih je došao The Verge, browser na kojem Microsoft radi i koji bi se trebao pojaviti zajedno sa novim Windowsima, će imati i nekoliko naprednih funkcija koje nema nijedan konkurentski web browser.

Spartan bi tako trebao nuditi opciju da korištenjem stylusa na svom touch uređaju naprave bilješke na bilo kojem web sajtu, te da te bilješke nakon toga podijele sa prijateljima i kolegama. Ova opcija će za pohranu bilješki koristiti Microsoftov OneDrive cloud servis, tako da će bilješkama moći pristupiti korisnici sa raznih platformi.

Pored toga, izgleda kako će Microsoftov novi web browser podržavati i glasovnu pretragu zahvaljujući integraciji sa Cortana digitalnim asistentom. Kako prenosi The Verge, ukoliko korisnici npr. budu koristili Cortanu kako bi pratili određeni let i ukoliko u address baru novog browsera krenu pretraživati "American Airlines", Spartan će automatski prikazati podatke o praćenim letovima.

Promjene u novom browseru su zadesile i tabove, koji ćese sada grupisati na drugačiji način, a nudiće i opciju direktne glasovne pretrage korištenjem Cortane.

Microsoft svoj novi browser navodno želi ponuditi u vidu Windows Store aplikacije kako bi ga što lakše nadograđivao u budućnosti, a Spartan bi trebao biti njihov novi web browser koji će se koristiti kako na desktop računarima i laptopima, tako i na pametnim telefonima i tabletima.

1/1