Desktop OS bliže korisnicima sa mišem i tastaturom, dok mobilni donosi glasovnog asistenta.

Na ovogodišnjoj Build 2014 konferenciji Microsoft je predstavio novitete vezane za svoj desktop i mobilni operativni sistem.

Prije svega predstavljen je Windows 8.1 Update 1, nadogradnja za njihov desktop OS koji će putem Windows Updatea biti dostupan od 8. aprila. Sa njim će korisnicima biti dostupne nove mogućnosti kao što su unaprijeđeni Taskbar, i dorađeni Start Screen koji je sada bolje orjentisan ka korisnicima sa tastaturom i mišem, što su korisnici najviše zamjerali od samog početka Windowsa 8. Tako je sada olakšano i puno jednostavnije prebacivanje izmeđe aplikacija, a ono najbitnije je da se sada sve moderne "Metro" aplikacije pojavljuju na Taskbaru, te imaju integrisan Title bar za jednostavnije minimiziranje i zatvaranje istih.

S druge strane, najznačajniji novitet za Windows Phone 8.1 mobilni OS je svakako integracija Cortana glasovnog asistenta, koji je zapravo direktan odgovor na Apple Siri, Samsung S Voice ili Google Now. Kao i konkurencija, Cortana će ponuditi upravljanje nekim osnovnim funkcijama telefona, a s obzirom na Bing integraciju, Cortana će također učiti iz web lokacija, pretrage i navika korisnika.

1/1

Uz Cortanu, novosti su vezane i za novi Action Center, koji sada prikazuje zapravo procentualno stanje baterije, 4 dugmeta koje možete definisati, te notifikacije iz svih vaših aplikacija. Također, novi lock screen omogućava programerima da korisnicima prikazuju sve informacije koje oni preferiraju. Promjene je doživio i početni ekran sa mogućnošću zbijanja, odnosno postavljanja i treće kolone pločica na njega, što je prednost za telefone sa većim dijagonalama ekrana. Tu su još i Wi-Fi Sense, nova funkcija koja će se automatski povezivati na besplatan wireless u blizini, Swype-like tastatura sa "word flow" mogućnošću unosa teksta, te nova verzija Skype klijenta.

WP 8.1 će se na novim telefonima naći već od kraja ovog mjeseca ili početkom maja, dok se nadogradnje na postojećim uređajima očekuju u narednih nekoliko mjeseci.