Sajt 9to5Mac je objavio kako su od izvora iz Applea dobili informacije o novom MacBook Air prenosniku koji Apple planira lansirati na tržište ove godine.

Novi 12-inčni MacBook Air bi navodno trebao biti znatno manji u odnosu na aktuelni 13-inčni model, odnosno uži za 6 milimetara i viši za 6 milimetara u odnosu na aktuelni 11-inčni MacBook Air.

Za male dimenzije novog MacBook Aira je zaslužno nekoliko promjena u njegovom dizajnu - prije svega, izgleda kako će Apple sa svog novog laptopa izbaciti klasične USB portove, MagSafe konektore i čitač SD memorijskih kartica, umjesto kojih će se na laptopu naći tek dva porta: jedan USB Type-C i jedan 3,5-milimetarski audio priključak. Osim toga, Apple je navodno redizajnirao i tipke na tastaturi, koje su sada nešto uže nego ranije i još bliže jedna drugoj, ali i ivicama laptopa.

Promjene će pored tastature zadesiti i touchpad, koji je sada nešto širi, a mogao bi ostati i bez fizičkog feedbacka prilikom pritiskanja (odnosno bez dobrog starog "klika").

Prema posljednjim glasinama, novi MacBook Air bi se na tržištu mogao pojaviti sredinom godine, iako druge glasine tvrde kako je Apple skoro pa spreman da počne sa njegovom proizvodnjom i prodajom i brže od toga.

1/1