Očekivano, CES 2015 je preplavljen novim 4K televizorima, a svoje najnovije modele su predstavili i Sony, Sharp i LG.

Najnoviji Sony 4K Bravia televizori su na jednom svom dijelu debeli svega minijaturnih 4,7 milimetara, a biće dostupni u 55-inčnim, 65-inčnim i 75-inčnim verzijama. Svi koriste novi X1 4K procesor koji poboljšava kvalitetu slike, a podržavaju i PlayStation Now i Android TV. Pored toga, Sony je predstavio i nekoliko jeftinijih 4K televizora sa Triluminos ekranima, čije dijagonale će se kretati od 43 inča do 75 inča. Novi Sonyjevi 4K televizori se u prodaji očekuju na proljeće, a cijene još uvijek nisu poznate.

Sa druge strane, novi LG 4K televizori donose OLED ekrane u zakrivljenim i ravnim varijantama, dijagonala od 55 inča, 65 inča i 77 inča. Svi koriste webOS 2.0 softver, a LG je predstavio i model 77EG9900, koji možete koristiti i kao zakrivljeni i kao ravni TV, jer će se između spomenutih modova prebacivati pritiskom na jednu tipku. Cijene i tačan datum početka prodaje za sada nisu poznati.

I na kraju, tu su i novi 4K televizori iz Sharpa, među kojima se posebno ističe 80-inčni AQUOS Beyond 4K Ultra HD TV. Naime, spomenuti model koristi posebnu Pixel Splitting tehnologiju kako bi podijelio piksele horizontalno i vertikalno i omogućio pod-pikselima da imaju vlastite boje, što omogućava prikaz slike u skoro 8K rezoluciji (7680x4320 piksela), prenosi Engadget. Naravno, tu je i nekoliko "klasičnih" 4k televizora, sa ekranima dijagonale od 43 inča do 80 inča, LED pozadinskim osvjetljenjem i cijenama koje će se kretati od 750 USD pa sve do 6.000 USD. Novi Sharp 4K televizori se u prodaji očekuju na proljeće ove godine.

1/1