Ovaj put Intel cilja na bolje performanse; za sada dostupni samo dvojezgreni modeli

"Zašto čekati sutrašnji početak CES-a kada svoje nove proizvode možete predstaviti već danas?" je pitanje na koje su iz Intela odgovorili predstavljanjem nove generacije procesora kodnog imena Broadwell.

Kako prenosi Engadget, Intel je dan uoči CES-a predstavio svoje nove Broadwell procesore, proizvedene u 14-nanometarskom proizvodnom procesu, zahvaljujući čemu su novi CPU-ovi iz Intela još manji i još tanji u odnosu na prošlogodišnje Core M procesore, proizvedene u 22-nanometarskom procesu.

Također, za razliku od Core M procesora, sa kojima su ciljali na prenosivost, Intel se ovaj put fokusirao na performanse iako je riječ o procesoru iz njihove "tick" faze, u kojoj procesore inače smanjuju (dok u "tock" fazi predstavljaju novu arhitekturu).

Prema riječima ekipe iz Intela, novi procesori su samo 4% brži u odnosu na prošlogodišnje Haswell čipove, ali su zato tu poboljšanja od 22% kada su u pitanju zadaci koji uključuju 3D grafiku. Važna je i bolja autonomija - Broadwell procesori bi trebali izdržati i do 1,5 sat rada više u odnosu na Haswell (u najboljem slučaju).

Intel je za sada predstavio 14 modela Broadwell procesora namijenjenih desktop i laptop računarima, a zanimljivo je i to što su svi do sada predstavljeni modeli zapravo dvojezgreni procesori, dok se četverojezgreni modeli očekuju nekada sredinom godine.

1/1