Dvojica Appleovih korisnika iz Floride, Paul Orshan i Cristopher Endara, pokrenuli su tužbu protiv kompanije zbog navodnog lažnog reklamiranja prostora za podatke na iPhoneu, iPadu i iPod touchu. Oni tvrde da Apple ne ispunjava obećanja o prostoru dostupnom za fotografije, video, muziku i drugi korisnički sadržaj na svojim uređajima, zbog toga što njegov dobar dio odlazi na operativni sistem.

Naprimjer, iOS 8 uzima preko 23 posto od deklarisanih 16GB na odgovarajućim verzijama uređaja. Jednom kada korisnik popuni prostor, koji je za korisničke podatke manji od onog reklamiranog, biva obaviješten da može dokupiti prostor na iCloudu.

U tužbi, između ostalog, stoji:

"Služeći se ovakvim agresivnim poslovnim taktikama, Apple daje manji kapacitet za pohranu podataka nego što to reklamira, samo da bi pokušao prodati taj kapacitet očajnom korisniku, koji, recimo, pokušava snimiti video ili fotografisati dijete ili unukov nastup, košarkašku utakmicu ili vjenčanje".

Orshan i Endara žele da sud dozvoli pokretanje grupne tužbe te da Apple vrati sav profit kojeg je stekao prodajom spornih uređaja.

Ono što je bitnije jeste to što se tužba protiv Applea, ukoliko njenim pokretačima pođe za rukom da pobijede firmu, može iskoristiti kao presedan za tužbe protiv drugih kompanija koje postupaju na sličan način.

1/1