Kako javlja TorrentFreak, Netflix je počeo sa blokiranjem pristupa svojim pretplatnicima koji servisu pristupaju preko VPN-a i proxy servera kako bi zaobišli regionalne restrikcije zbog kojih je Netflix dostupan u samo nekoliko država na svijetu.

Naime, usljed žalbi filmskih studija koji žele veći stepen kontrole nad sadržajima koje distribuiraju na Netflixu (i zbog kojih je biblioteka filmova i serija na servisu već dugo vremena različita od države do države), Netflix će po svemu sudeći nastaviti sa blokiranjem pristupa tzv. "VPN piratima".

Među prvima koji su primjetili probleme sa pristupom popularnom online video servisu su bili korisnici TorGuard VPN-a, koji su ubrzo pronašli alternativno rješenje - na Netflix su se logirali "sa druge američke lokacije" korištenjem TorGuarda.

"Vjerujemo da postoje šanse da Netflix sada samo testira načine blokiranja određenih IP adresa na određenim tržištima. Za sada blokiranje ne djeluje posebno agresivno i možda cilja samo na IP opsege odakle je zabilježeno previše simultanih logiranja na servis." izjavio je Ben Van der Pelt sa TorGuarda.

Bilo kako bilo, čini nam se kako filmski studiji zbog svoje pohlepe i dalje odbijaju shvatiti kako bi piraterija bila menje raširena kada bi sadržajima bilo lakše pristupiti, o čemu je nedavno pričao i jedan od osnivača isoHunta.

1/1