Konkurencija Apple TV-u

Nakon mjeseci i mjeseci nagađanja kako Amazon radi na vlastitoj igraćoj konzoli i set-top box uređaju, poznata kompanija je konačno otklonila svaku sumnju.

Naime, Amazon je danas predstavio vlastiti set-top box uređaj za video streaming nazvan jednostavno Fire TV, što je očigledno ime sa kojim žele zadržati brending već poznat sa njihovih Kindle Fire tableta (sa kojima će se Fire TV moći povezati i tako korisnicima ponuditi razne second screen opcije). Sam Fire TV u svom minijaturnom kućištu krije četverojezgreni procesor i 2GB RAM memorije, a iz Amazona tvrde da je i do tri puta brži od najnovijih Apple i Roku set-top box uređaja. Osim toga, na Fire TV-u ćete pronaći i HDMI, optical audio i ethernet izlaze.

1/1

Kako kažu iz Amazona, Fire TV ne bi trebao biti u potpunosti zatvorena platforma, a već su potvrdili kako će se među prvim dostupnim aplikacijama naći i Hulu, Netflix, YouTube, Vimeo, MLB.tv i NBA. Međutim, kao što se i moglo očekivati, fokus će prije svega biti na Amazonovom vlastitom Instant Video servisu.

Sa aspekta gaminga, Amazon je već potvrdio kako će svim zainteresovanim kupcima ponuditi i poseban gamepad kontroler za Fire TV, po cijeni od 40 USD, a objavljeno je i kako će za Fire TV uskoro biti dostupna i posebna verzija popularnog Minecrafta.

Fire TV bi već danas trebao biti dostupan na američkom tržištu i to po cijeni od 100 USD.