Do sada ste sigurno čuli za barem nekoliko slučajeva maštovitih inžinjera i programera koji su pokrenuli originalni Doom na digitronima, satovima ili mikrovalnim pećnicama*. No, imamo dojam do sada niste čuli za nekoga ko je pokrenuo prvi nastavak Quakea na osciloskopu.

Naime, kako javlja Kotaku, finski moder Pekka Väänänen je uspio modifikovati i pokrenuti originalni Quake na Hitachi V-422 osciloskopu, uređaju koji inače služi za mjerenje i praćenje električnih signala.

1/1

Kako kaže sam Väänänen, pokretanje Quakea na osciloskopu predstavlja kombinaciju njemu dragih stvari: niskopoligonalne grafike, renderisanja u stvarnom vremenu i open source softvera.

U nastavku možete pogledati i tripozni video prvog Quake levela, E1M1, odigranog na spomenutom osciloskopu, a ovdje možete pronaći i detaljno objašnjenje procesa portanja kultnog FPS-a na uređaj na kojem ga vjerovatno nikad nećete zaigrati.

* Ne garantujemo da je iko pokrenuo Doom na mikrovalnim pećnicama, ali nam se čini da smo to negdje i nekada zaista pročitali.