Rusko Ministarstvo finansija odgovorno je za nacrt zakona prema kojem bi sav kvazi-novac, uključujući i Bitcoin valutu, postao nelegalno sredstvo plaćanja. Naime, Ministarstvo predlaže da se sav kvazi-novac definiše kao novčana jedinica koja nije predviđena ruskim zakonom.

Međutim, rusko Ministarstvo za ekonomski razvoj sada je odbilo ovaj nacrt, kojeg je predsjednik Putin zatražio u martu ove godine, naglašavajući da Ministarstvo finansija nije bilo dovoljno precizno pri njegovom kreiranju.

U slučaju njegovog izglasavanja, svi novčani ekvivalenti, kao što su poklon-bonovi i certifikati, postali bi podložni dvosmislenim interpretacijama. Kao rezultat toga, vodeći ruski trgovci, telekom operateri i banke, suočili bi se sa ozbiljnim teškoćama u svojim markentinškim kampanjama, izlažući se nepotrebnom riziku svaki put kada započnu neku novu kampanju kako bi privukli nove klijente.

U tom slučaju, milioni pretplatnika ruskih mobilnih operatera ne bi više mogli sakupljati bonus poene, a ne bi više funkcionisali ni programi lojalnosti kojima je cilj privući nove klijente poklon-bonovima.

Sporni nacrt dio je napora ruske vlade da potpuno zabrani Bitcoin i uvede kazne za njegovo korištenje. Za sada je zvanično na snazi samo upozorenje Banke Rusije da će svako ko koristi virtuelnu valutu biti pod sumnjom da učestvuje u nelegalnim aktivnostima, uključujući i pranje novca te finansiranje terorizma.

1/1