Barem ne "tek tako"

Napori američke vlade da neometano prikuplja privatne korisničke podatke (poput emailova) sa inostranih servera upravo su naišli na značajnu prepreku. Irska vlada se oglasila povodom slučaja u kojem je Federalni sud u New Yorku u aprilu presudio da Microsoft vladi mora predati emailove korisnika smještene na firminim serverima u Irskoj.

Naime, Irci su američkoj vladi poručili da će morati raditi sa njima na dobijanju podataka – upravo ono što su Amerikanci htjeli izbjeći zbog birokratije. Irska vlada kaže da će razmatrati i obrađivati zahtjeve za predajom privatnih podataka Internet korisnika pohranjenih na svojoj teritoriji, ali da SAD mora poštovati suverenitet zemlje.

Irska ministrica za zaštitu podataka, Dara Murphy, saopštila je da je:

"Pravo svakog pojedinca na zaštitu njihovih ličnih podataka osnova modernog društva i rastuće digitalne ekonomije. Moramo osigurati povjerenje pojedinaca i organizacija u pravila i procese zaštite privatnosti".

Posjećamo, Microsoft se uz podršku drugih IT kompanija žalio na spornu presudu, ali bezuspješno. Presuda se odnosi i na druge IT kompanije u SAD-u. Stoga irski potez ne isključuje činjenicu da američke tehnološke kompanije ni u kom slučaju više nemaju pravo odbiti vladine zahtjeve za podacima.

1/1