BBC-evi novinari su se infiltrirali u šangajsku fabriku tajvanskog Pegatrona, gdje se proizvode dijelovi za iPhone 6 i otkrili da firma redovno laže Appleu o svojim radnim uslovima. Između ostalog, otkrili su da Pegatron krši ugovore o prekovremenom radu, čineći ga obaveznim umjesto dobrovoljnim. Jedan od novinara je radio 18 dana uzastopno budući da su mu zahtjevi za danom odmora bili odbijani, dok su drugom smjene trajale i do 16 sati.

Novinari su otkrili da je prosječan čovjek nakon rada u Pegatronovoj fabrici preumoran čak i da jede. Neki od iscrpljenih radnika su zapadali u san čak i na proizvodnim trakama.

Sve ovo stiže nakon vijesti da je Pegatron navodno poboljšao radno okruženje, te postao predmetom redovnih inspekcija. BBC je otkrio da kompanija organizovano krši dogovorene radne standarde.

Novinari su također otkrili da dio kalaja korištenog u proizvodnji Appleovih uređaja dolazi iz nelegalnih rudnika na indonezijskom ostrvu Banka, koji angažuju djecu da rukama kopaju u njima.

Apple je povodom istraživanja dao sljedeću, pomalo jezivu izjavu BBC-u: "Ono što mi znamo jeste to da nijedna druga kompanija ne radi onoliko koliko Apple da osigura poštene i sigurne radne uslove". 

BBC-ev izvještaj se nalazi ovdje.

1/1