Sudeći prema najnovijim podacima koje je prikupio rover Curiosity, količina metanau Marsovoj atmosferi iznenada se povećala za deset puta u odnosu na prijašnja mjerenja. Ovo otkriće od izuzetne je važnosti, jer ukazuje na potencijalno postojanje života na Crvenoj planeti, budući da metan nastaje ili kao posljedica geoloških aktivnosti ili zbog postojanja života.

Ovi podaci ukazuju na to da se na Marsu odvijaju neki, za sada nepoznati procesi, koji dovode do periodičnih naglih pojava oblaka metana na njegovoj površini i njihovog naglog raspršivanja.

Misteriozna pojavljivanja i nestanak metana sa Marsove površine u posljednjih deset godina uočena su tri puta: dva puta pomoću zemaljskih teleskopa i još jednom pomoću ESA-inog marsovskog orbitera. Nakon toga, metan je opet nestao.

I pri prvim mjerenjima koje je izvršio Curiosity u periodu od oktobra 2012., pa do juna 2013. godine, metan nije pronađen.

Naučnici iz NASA-e pretpostavljaju da su ovi ciklusi posljedica toga što je na Marsu nekada bilo jednostavnih organizama koji su proizvodili dosta metana, pa se on sada periodično ispušta. Druga moguća opcija jeste ta da se negdje na Marsu još uvijek odvijaju procesi metanogeneze, što bi značilo da na njemu ima života. I treća mogućnost: metan nastaje kao rezultat reakcije između vode, ugljen-dioksida i minerala peridota.

Sljedeći korak jeste da se udruženim snagama teleskopa sa Zemlje, marsovih orbitera i Curiosityja, utvrdi razlog zbog kojeg se metan na Marsu pojavljuje na ovaj način.

1/1