Sonyju nije prvi put da se mora pravdati zbog loših sistema za osiguravanje ličnih podataka i komunikacije svojih zaposlenica i saradnika, ali slučaj hakiranja od strane Guardians of Peace grupe definitivno je najgori. Bivše zaposlenici, Michael Corona i Christine Mathis, podigli su kolektivnu tužbu protiv Sonyja u kojoj traže odštetu za više od 15 hiljada bivših i sadašnjih radnika kompanije.

Dotični radnici su, naime, pretrpili štetu u vidu curenja njihovih privatnih podataka, poput stambenih adresa i brojeva socijalnog osiguranja. Corona je potrošio oko 700 dolara i 40-50 sati vremena na rješavanje problema zbog krađe identiteta, dok su Mathisini podaci procurili iako nije radila za Sony 12 godina.

Tužba tereti Sony za zanemarivanje sigurnosti interne mreže. Da bude gore, firma je po svemu sudeći bila upozorena – i to prije godinu dana – na to da su im hakeri upali u mrežu te da kradu gigabajte podataka nekoliko puta sedmično.

Tužbu možete pregledati ovdje.

Podsjećamo, Sony Pictures još uvijek ne može pokrenuti poslovanje punom parom, a u centru napada je prema nekim navodima akcijska komedija The Interview, koju Sjeverna Koreja i njene pristalice smatraju propagandom.

1/1