Dave Aitel, bivši NSA-in sigurnosni stručnjak i osnivač kompanije za agresivnu (tj. proaktivnu) cyber sigurnost, Immunity, mišljenja je da je hakerski napad na Sony bio ratni čin. Za hakerski napad mediji krive Sjevernu Koreju, iako zvanično ne postoje veze između ove zemlje i napada (doduše, Sjeverna Koreja je dolila ulje na vatru izjavom da, iako oni nisu krivi, napad može biti djelo njihovih pristalica, što ukazuje na to da su zaista koristili proxy hakersku grupu).

NATO-ov Talinski priručnik o kojem smo prije pisali definiše vojni odgovor na cyber napad samo u slučaju da on izazove smrt ili materijalno razaranje. Aitel je za Business Insider izjavio da bi takvu doktrinu trebalo izmijeniti tako da napadi kao što je ovaj na Sony budu posmatrani kao čin rata. On smatra da bi se moglo uzvratiti hakerskim napadom na Sjevernu Koreju i zemlji eventualno onemogućiti pristup Internetu – ali, ne bilo kako, nego u okviru međunarodnih antiterorističkih regulacija. Na taj način bi SAD sarađivale sa NATO-om, G20 organizacijom i drugim međunarodnim tijelima na suzbijanju grupa i nacija koje stoje iza hakerskih napada.

"Iskreno, trebali bismo početi pričati o ulozi i odgovornosti koju bi američka vlada trebala imati u zaštiti američkih kompanija od cyber napada." – kaže Aitel.

U međuvremenu, Sony Pictures je još uvijek blokiran, a zaposlenici su prisiljeni komunicirati preko faksa.

1/1