Koncept tzv. "ghost" automobila je dobro poznat brojnim ljubiteljima trkaćih igara, u kojima bi vaše najbolje vrijeme na određenoj stazi bilo prikazano unutar same igre u vidu virtuelnog ghost automobila koji juri stazom, a kojeg vi uporno pokušavate prestići (ili ga jednostavno podijelite sa prijateljima kako bi im dokazali da ste brži od njih u zelenom paklu Nurburgringa).

A ako je vjerovati Jaguaru, ghost automobili bi uskoro mogli postati stvarnost. Naime, kako javlja Jalopnik, a prenosi Eurogamer, Jaguar je ranije ove godine objavio video u kojem su demonstrirali tehnologiju prikazivanja virtuelne racing linije koja prikazuje idealnu putanju stazom i tačke kočenja (također koncept dobro poznat igračima novijih trkaćih igara), da bi nedavno objavili i video u kojem prikazuju svoju 360° Virtual Urban Windscreen tehnologiju.

1/1

Spomenuta tehnologija kombinuje kamere smještene sa vanjskih strana automobila i posebne projektore koji mogu prikazivati sliku na okvirima automobilskih prozora, tako eliminišući tzv. blind spot probleme sa vidljivošću. Pored toga, tu je i poseban HUD na šoferšajbi, na kojem dotična tehnologija može posebno označiti pješake, semafore ili prikazivati automobil koji trebate pratiti kako bi stigli na svoju destinaciju.

Pored toga, u videu je moguće primjetiti i kako 360° Virtual Urban Windscreen prikazuje raznorazne zanimljive detalje poput informacija o određenim zgradama koje možete vidjeti kroz prozor automobila ili o najbližem parkingu (zajedno sa cijenama i brojem slobodnih mjesta).

Nažalost, za sada nije poznato kada će Jaguar ovu tehnologiju implementirati u neki od svojih automobila i tako je ponuditi širem krugu korisnika.