BlackBerry zamijenio Microsoft

Nakon što je preko sedam godina surađivao sa Microsoftom na razvoju svojih Sync automobilskih računarskih sistema, Ford je objavio kako će za razvoj iduće verzije Synca biti zadužen BlackBerry.

Kako prenosi Engadget, Sync 3 će koristiti BlackBerryjev QNX sistem umjesto Microsoftovog MyFord Touch sistema, a vlasnicima novih Ford automobila će donijeti svjetliji ekran osjetljiv na dodir, sa oštrijom grafikom i podrškom za pinch-to-zoom i druge multi-touch komande.

1/1

Pored toga, Sync 3 donosi i potpuno redizajniran interfejs, kao i nešto veće on-screen tipke kako bi vozačima olakšali korištenje ovog sistema, kojim će se i dalje moći upravljati i glasovnim komandama. Potvrđeno je i kako će Sync 3 podržavati i Siri glasovne komande, te povezivanje sa iPhoneom.

Kao glavni razlog promjene poslovnih partnera, Ford je naveo želje svojih korisnika za većom brzinom softvera, koji bi sada trebao biti brz poput modernih tableta i naprednih telefona.

Sync 3 će u Ford automobilima na američkom tržištu biti dostupan od iduće godine, dok se na drugim tržištima očekuje do kraja 2016.