"Kada već dijelimo fajlove na P2P (peer-to-peer) principu, zašto ne bi koristili i browser baziran na istom?" - zapitali su se u BitTorrentu i ubrzo nakon toga najavili upravo to - web browser koji će raditi na P2P principu.

Zapravo, da budemo precizniji, u BitTorrentu su se zapitali "Šta kada bi veći dio weba radio na isti način kao i BitTorrent?", na što su jučer dali odgovor u vidu Project Maelstorma, web browsera koji je trenutno u alpha fazi koju mogu koristiti tek odabrani korisnici.

Project Maelstorm bi trebao ponuditi novi način za "objavljivanje, pristup i konzumaciju web sadržaja", a ako bude uspješan, u BitTorrentu vjeruju kako će pomoći u procesu zadržavanja Interneta otvorenim i neutralnim, te kako će povećati sigurnost korisničkih podataka.

Više detalja o samom browseru za sada nije poznato, pa ukoliko ste zainteresovani da prije svih ostalih otkrijete kako će izgledati i funkcionirati, sve što možemo uraditi je uputiti vas na zvaničnu stranicu gdje se možete prijaviti za njegov alpha test.

1/1