Circus Maximus

Okružni tužioci u San Franciscu i Los Angelesu napravili su do sada najozbiljniji potez na suzbijanju mutnih operacija kontroverzne kompanije za prevoz putnika. Naime, tužioci George Gascon i Jackie Lacey optužili su Uber da laže korisnicima kada tvrdi da sprovodi stroge kontrole vozača koji se prijavljuju da rade za njih.

Firma odbija da se pridržava kalifornijskih zakona koji joj nalažu da provjerava otiske prstiju aplikanata, što je inače obavezna procedura za regularne gradske taksi službe. Problem je postao još ozbiljniji zbog nedavne zabrane ovog servisa u dijelu Indije zbog sumnji da je nedovoljno provjeren vozač silovao jednu putnicu.

Također, Uber nelegalno naplaćuje 4 dolara za posjete aerodromu, iako njegovi vozači nisu podložni toj taksi budući da nisu autorizovani za rad na aerodromima.

Tužioci od suda traže da Uberu nametne kaznu od 2500 dolara za svaki prestup, što bi na kraju rezultiralo desecima miliona dolara odštete.

U međuvremenu, Uber pokušava svoj imidž popraviti uvođenjem opcije doniranja novca za humanitarnu kampanju "No Kids Hungry".

1/1