Nakon što je u Indiji u nedelju jedan Uberov vozač priveden zbog sumnje da je silovao svoju putnicu, vlasti Delhi regije zabranile su dalji rad ovom taksi servisu zbog, kako su naveli: "dovođenja korisnika u zabludu". Ta zabluda se očigledno odnosi na mišljenje kako su Uberovi prevoznici provjereni i pouzdani.

Za navodno silovanje optužen je 32-godišnji Shiv Kumar Yadav, otprije poznat policiji jer je i 2011. godine uhapšen zbog sumnje da je počinio kazneno djelo silovanja, pri čemu je proveo sedam mjeseci u zatvoru.

Yadav je za Uber radio posljednjih šest mjeseci, a za svo to vrijeme kompanija nije verifikovala njegovu adresu i mobilni broj, niti je dotični imao poseban bedž koji moraju imati svi taksisti u ovom gradu.

Mnogi smatraju da se ovakav slučaj mogao spriječiti da je Uber zaista sprovodio obećane rigorozne provjere svojih vozača. Međutim, Uber zapošljava samo tri osobe po gradu u kojem započinju sa poslom, koje vode sve poslove vezane za servis, dok njihovi konkurenti u Indiji zapošljavaju 50 ljudi po gradu.

1/1