Nedugo nakon hakerskog napada na Sony Pictures, grupa hakera nazvana Guardians of Peace, objavila je na Internetu gomilu dokumenata ove kompanije u kojima se nalaze informacije o platama njihovih zaposlenika, sindikatskim sporazumima i što je najbitnije - jako lošim paswordima tipa "s0ny123" i "password".

U folderu nazvanom "passwords" nalazi se loše zaštićen fajl "passwords.docx", u kojem se nalaze login podaci Sonyjevih zaposlenika, njihove šifre i što je najgore - brojevi kreditnih kartica.

Objavljen je i folder sa fajlovima u kojima se nalaze informacije o kućnim adresama zaposlenika, njihovim imenima i podacima o trenutnoj zaradi. Iako su neke od ovih datoteka zaštićene šiframa, problem je u tome što se u samom tom folderu nalazi i dokument pod nazivom "passwords", u kojem je šifra za otključavanje svih navedenih fajlova.

Jedno je sigurno: ako u eri sveopšte digitalizacije neko ne zaštiti svoje podatke na pravi način, onda se nema pravo žaliti na eventualne posljedice. Tako je bilo i sa Sonyem. Oni baš nikako da nauče.

1/1