Kako smo nedavno pisali, za selfie štapovima poludjela je većina azijskih zemalja. Međutim, Južna Koreja odlučila je uvesti nove zakonske mjere prema kojima svako ko neovlašteno prodaje ove štapove može dobiti zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine i suočiti se sa novčanom kaznom od $27.000.

Za ove mjere zaslužno je tamošnje Ministarstvo nauke, a odluku pravdaju mišljenjem da selfie štapovi mogu biti izvor elektromagnetnog zračenja. Cilj im je da prije svega regulišu prodaju ovog populanog gadgeta, što se posebno odnosi na monopode sa bluetooth podrškom, koja ljubiteljima selfieja omogućava da se slikaju daljinskom kontrolom umjesto preko timera.

Problem sa ovim modelima, kažu u Ministarstvu, predstavlja činjenica da oni mogu ometati rad ostalih uređaja koji koriste istu frekvenciju. Zbog toga se ovakvi selfie štapovi moraju na vrijeme testirati i certificirati.

Ipak, zvaničnici Ministarstva priznaju da je riječ o običnoj tehnikaliji, jer je vrlo malo vjerovatno da će slabi signali kratkog dometa - kakve emituju Bluetooth uređaji - srušiti avion ili ometati policijske frekvencije.

Najosnovniji model selfie sticka u Južnoj Koreji košta samo 5 dolara, dok oni sa Bluetoothom mogu koštati i više od 25 dolara.

1/1