Američka organizacija FTC (Federal Trade Commission) je objavila kako će Sony vratiti dio novca svim američkim kupcima PlayStation Vite koji su konzolu kupili u periodu od njenog izlaska do 1. juna 2012. godine. Razlog - obmanjivi marketing.

Naime, kako javlja Eurogamer, Sony je Vitu nakon njenog izlaska reklamirao kao konzolu koja podržava Remote Play PS3 igara, odnosno daljinsko igranje bilo koje PS3 igre - što nije tačno jer je riječ o opciji dostupnoj tek u nekoliko PS3 naslova (za razliku od PlayStation 4 igara, koje nude Remote Play podršku po defaultu).

Osim toga, Sony je Vitu reklamirao i kao konzolu koja podržava Cross-Saving prenošenje save fajlova sa PS3 konzole/na PS3 konzolu, što je također dostupno tek u određenim igrama. Na kraju, tu su i reklame koje su tvrdile kako će vlasnici 3G verzije Vite moći igrati multiplayer igre putem 3G konekcije, što je zapravo opcija koja ne postoji - 3G Vita podržava tek asinhrono ili multiplayer igranje na poteze, ali ne i klasični online multiplayer, za koji je neophodna WiFi konekcija.

Sony će svim kupcima svoje posljednje prenosne konzole, koji su je nabavili u Sjedinjenim Državama do 1. juna 2012., isplatiti 25 dolara u kešu ili 50 dolara u PlayStation Store kreditima.

1/1