U razgovoru za Computing.co.uk, uticajna britanska sigurnosna stručnjakinja Neira Jones (šefica savjetodavnog odbora u Centru za stratešku nauku informatičke sigurnosti), objasnila je da kompanije i organizacije ne pridaju ni približno onoliko pažnje zaštiti od phishing napada koliko bi trebale.

"Kriminalci postaju efikasniji u dostavljanju zlonamjernog softvera putem emaila. Phishing kampanja sa samo 10 emailova ima više od 90 posto šanse da dobije klik, a kada još imate korisnike koji nisu svjesni opasnosti, samo je pitanje vremena kada će doći do katastrofe." – rekla je ona i dodala da firme moraju među zaposlenicima razvijati takvu kulturu koja će rezultirati njihovom povećanom svijesti o cyber opasnostima. Trenutno je situacija takva da zaposlenici firmi koje se ne bave informatičkom sigurnošću ne smatraju da je njihov zadatak razmišljati o osiguranju njihovih računara.

Jones naglašava da zbog toga najviše pate korisnici, kojima cyber kriminalci kradu bankovne i druge povjerljive podatke. Navodno, krađa takvih informacija je činila 60 posto svih slučajeva cyber kriminala u 2013. godini.

1/1