Ko je jamio, jamio

Prema dojavama anonimnih dizajnera igara GiantBombu, Steam je znatno postrožio uslove kojih se developeri moraju pridržavati ukoliko planiraju distribuirati testne verzije igara putem Early Accessa. Najveća izmjena koju Valve želi napraviti jeste rastjerati one dizajnere koji Early Access žele koristiti kao crowdfunding platformu:

"Ne objavljujte igru na Early Accessu ako ne možete priuštiti njen razvoj sa vrlo slabom ili nepostojećom prodajom. (...) Ne objavljujte tehnološke demoe na Early Accessu. Ako imate tehnološki demo, ali ne i mnogo gameplaya, onda je vjerovatno prerano da igru objavite na Early Accessu." – stoji u novoj dokumentaciji.

Valve je također zabranio distribuiranje Early Access ključeva na drugim sajtovima bez naglašavanja da je igra u alpha ili beta verziji, zatim postavljanje više cijene Early Access naslova na Steamu nego na drugim servisima za distribuciju, kao i davanje obećanja o tome šta će u budućnosti biti implementirano u igru.

Ovo zadnje skoro da djeluje kao reakcija na skandal oko Elite: Dangerousa, gdje su autori tokom prikupljanja novca na Kickstarteru obećavali singleplayer, da bi malo prije objavljivanja igre rekli da ga zapravo neće biti.

1/1