Unapređivanje interakcije robota sa ljudima

Istraživanje finansirano od strane Evropske komisije pokazalo je da društveni roboti mogu pomoći djeci oboljeloj od dijabetesa da na pravi način prihvate svoje stanje, te da na vrijeme poduzmu korake za njegovu kontrolu.

Riječ je o ALIZ-E AI projektu vrijednom 8.3 miliona eura, razvijenom od strane Univerziteta u Plymouthu, u kojem su učestvovali i naučnici iz cijele Evrope. Ovo istraživanje sprovođeno je tokom 4.5 godine u bolnicama i kampovima širom Evrope, a pokazalo je da su djeca sklonija obavljanju zadataka vezanih  za  njihovo oboljenje, ukoliko sugestije takve vrste dolaze od strane prijateljski nastrojenog interaktivnog robota.

U istraživanju su korišteni "Nao" roboti francuske firme Aldebaran Robotics, visoki oko 60 centimetara i opremljeni posebnim softverom za prepoznavanje govora, zahvaljujući kojem robot može komunicirati sa djetetom i davati mu personalizirane odgovore. Djeca su kroz igranje kvizova sa robotima na jednostavan način upijala informacije o svom oboljenju, a kroz igru i ples smanjivala se njihova anksioznost i raslo samopouzdanje.Ovi rezultati naveli su naučnike da povjeruju kako bi roboti mogli pomagati i djeci sa drugim oboljenjima kao što je autizam ili bi mogli postati asistenti u školskim učionicama i po potrebi pomagati učenicima ukoliko se nađu u opasnosti ili ako zaostaju za svojim vršnjacima.

Naučnici koji učestvuju u ovom projektu nadaju se da će u bližoj budućnosti postati uobičajeno da asistivni roboti pomažu djeci oboljeloj od hroničnih bolesti i da ih pri tome na vrijeme educiraju o njihovom oboljenju kako bi stekli samopouzdanje za dalji život.

1/1