I to bez programiranja bilo kakvih reakcija i ponašanja!

Kako javlja sajt IProgrammer, ekipa naučnika koja se bavi istraživanjem umjetne inteligencije je nedavno uspjela rekreirati um jednog crva u Lego Mindstorms EV3 robotu.

I što je najzanimljivije - to su postigli bez ikakvog programiranja ili implementiranja procesa koji bi robotu omogućili da sam nauči kako da se ponaša u određenim situacijama. Umjesto toga, naučnici su iskoristili model mapiranih neurona gliste Caenorhabditis elegans (C. elegans), koja ima samo 302 neurona.

1/1

Model njenih neuorona donosi vjerno rekreirane sinaptičke konekcije i koristi UDP "pakete" koji aktiviraju neurone, a cijeli taj proces je detaljno opisan na IProgrammer sajtu, gdje navode i to kako  kreirani softver radi sa senzorima koje nudi jednostavni Lego robot.

Robotov sonarni senzor tako imitira glistin nos, a ukoliko robot naiđe na na nešto udaljeno do 20cm ispred spomenutog senzora, njegov "nervni sistem" će poslati UDP pakete odgovarajućim neuronima, nakon čega će robot reagovati i stati. Slične reakcije izaziva i doticanje robotovih prednjih i zadnjih touch senzora, na što će robot reagovati kretanjem u suprotnom smjeru, dok će stimulacija njegovog "prehrambenog" senzora rezultovati njegovim kretanjem naprijed.

Ovdje još jednom vrijedi napomenuti kako je sve to postignuto bez programiranja specifičnih reakcija - naučnici su samo rekreirali mapu nervnih konekcija iz mozga spomenute gliste, nakon čega se način njenog ponašanja automatski prenio na robota.

A nakon što su uspjeli rekrirati um gliste u Lego robotu, naučnici su počeli sa prenošenjem njene mape nervnih konekcija i na Raspberry Pi kako bi kreirali novog robota koji bi jednog dana možda mogao imati i praktičnu upotrebu - pogotovo ukoliko mu uspješno dodaju veći broj "neurona".