Ako bi morali birati jedan naslov koji nikada nismo mislili napisati, onda je to svakako ovaj koji ste upravo pročitali.

Naime, kako javlja Engadget, istraživači sa Državnog univerziteta Sjeverne Karoline su razvili način da žoharima omoguće detekciju i potragu za izvorima zvuka, što bi se moglo pokazati izuzetno korisno u različitim kriznim situacijama poput potrage za preživjelima u srušenim zgradama u područjima pogođenim zemljotresima.

1/1

Način na koji će žohari otkrivati izvore zvuka je moguć zahvaljujući mikrofonima koje su naučnici postavili na njihova leđa - neki od mikrofona mogu registrovati zvuk (poput npr. ljudskog glasa), koji će ostali 3D mikrofoni na leđima drugih žohara potom locirati.

A kako bi žohare držali "na okupu", jer je neophodno da rade kao tim, naučnici su razvili i posebnu tehnologiju "nevidljive ograde", koja će ih držati blizu jedne drugima ili ih navoditi ka izvorima svjetla kako bi napunili baterije na solarnim panelima koje koriste za napajanje čipova i mikrofona "instaliranih" na njih (ti čipovi će naučnicima poslužiti i da upravljaju žoharima).