DOPUNJENO: Ubisoft je na kraju ipak vratio svoje nove igre - Assassin's Creed: Unity, The Crew i Far Cry 4 - na američki, evropski i australijski Steam. Igre trenutno na evropskom Steamu koštaju 60 eura, koliko koštaju i neki drugi visokoprofilni naslovi (poput novog Call of Dutyja).

Englezi još uvijek ne mogu kupiti spomenute naslove na Steamu, a iz Ubisofta još uvijek nisu objasnili zašto.

***

Originalna vijest: Izgleda kako Ubisoft u posljednje vrijeme ne može a da ne digne prašinu na sedmičnoj bazi - prvo su izjavili kako je 60 frejmova u sekundi gore od 30, onda su francuskim studentima rekli kako ih proizvođači konzola tjeraju da smanje framerate i u svojim PC igrama, da bi potom objavili i, blago rečeno, neobične minimalne hardverske zahtjeve za novi Assassin's Creed (GeForce GTX 680 je navodno kartica bez koje nećete moći zaigrati Unity).

I nakon svega toga, Ubisoft je odlučio dići još malo prašine - i to povlačenjem svojih novih igara sa Steama. Naime, Assassin's Creed: Unity, Far Cry 4 i The Crew su prvo bili nedostupni za prednarudžbe na engleskoj verziji Steama (što se dešavalo i prethodnih godina, kada bi njihove igre na Steam stigle na dan svog izlaska), da bi ih potom Ubisoft uklonio i sa drugih verzija Steama, uključujući i američku, australijsku, ali i onu u ostatku Evrope, gdje su navedene igre bile dostupne za prednarudžbu do prije par dana.

Razlozi njihovog povlačenja sa Steama za sada nisu poznati, iako se nagađa da su neki od mogućih problema bile njihove cijene (Ubisoft ih u Engleskoj prodaje po cijeni od 50 funti, što je za 10 funti skuplje od npr. novog Call of Dutyja, koji je inače jedna od najskupljih igara na Steamu), kao i uključivanje posebnih prodavnica sa Uplay klijentom koji je neophodan za pokretanje igre, čak i kada je kupite na Steamu.

Sve navedene igre su i dalje dostupne na nekim drugim online servisima za prodaju igara, kao što su GamersGate i Green Man Gaming.

1/1