Hrvatska je treća država, pored Finske i Španije, u kojoj će od 1. januara 2015. godine, brzi Internet postati zakonsko pravo svakog njenog stanovnika. Svi hrvatski građani imat će pravo na pristup Internetu minimalne brzine od 1 Mb/s na cijeloj teritoriji RH. Posao objezbjeđivanja brzog Interneta obavljat će Hrvatski Telekom, kojeg će HAKOM (hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) proglasiti "operaterom univerzalne usluge".

Hrvatski Telekom izabran je za izvršavanje ovog zakona jer ima najbolje izgrađenu infrastrukturu, te najbolju pokrivenost pristupa Internetu. Počevši od prvog dana sljedeće, 2015. godine, HT će imati obavezu da osigura navedenu pristupnu brzinu svim korisnicima sa fiksnim pristupom Internetu.

Ovim zakonom je definisana i brzina implementiranja odluke, pa će tako u prva tri mjeseca morati biti obrađeno čak 95% zahtjeva za osiguravanje propisane brzine.

Kao i u Španiji, socijalno ugroženom dijelu stanovništva bit će ponuđene posebne cijene kako bi mogli plaćati novu uslugu.

1/1