Prema najnovijem izvještaju kineske novinske agencije Xinhua, njihova vlada razvila je lasersko oružje namijenjeno rušenju niskoletećih bespilotnih letjelica (na slici). Xinhua je informacije o oružju dobila od CAEP-a (China Academy of Engineering Physics), vladinog centra za istraživanje i proizvodnju nuklearnog naoružanja, u kojem tvrde da je laser u stanju uništiti sve mete u prečniku od skoro dva kilometra.

Ovaj laserski "top" će se montirati na neko vozilo ili koristiti sa zemlje, a namijenjen je uništavanju letjelica koje lete brzinom do 180 kilometara na sat, na visini do 487 metara.

Ako se pitate zašto je laser namijenjen rušenju baš malih bespilotnih letjelica, agencija objašnjava da su upravo one savršeno oružje za teroriste i špijune zbog toga jer su tihe, jeftine i lako se lansiraju.

Ovaj laser kineska vlada će iskoristiti u sigurnosne svrhe prilikom organizovanja velikih događaja u naseljenim područjima, a nadaju da će sistem zauvijek zamijeniti policijsko ili vojno osoblje koje je do sada bilo zaduženo za uništavanje prijetećih bespilotnih letjelica. Pored toga, naglašeno je i da Kina radi na još jačem oružju ovog tipa, koje ima puno veći raspon.

Prototip sličnog oružja posljednjih godina testirala je i američka mornarica.

1/1