Karen Cahn, bivša direktorica u YouTubeu, Googleu i AOL-u, nedavno je lansirala vlastitu video platformu za žene, nazvanu VProud. Ova platforma nastala je kao rezultat njene dugogodišnje frustracije zbog toga što je primjetila da se na društvenim mrežama ženske teme često izlažu podsmijehu, pa je VProud opisan kao društvena mreža otporna na trolove, na kojoj žene mogu raspravljati o svim temama koje ih zanimaju, a da ih pri tome niko ne osuđuje.

Na ovoj mreži, svaka korisnica prolazi kroz provjeru identiteta preko svog javnog Faceboook, Twitter ili Google profila, ali sve korisnice imaju mogućnost da raspravljaju i anonimno, bez upotrebe pravog imena.

Sve teme započinju videom koji postavi neka od njih, nakon čega ostale članice izražavaju svoje slaganje ili neslaganje sa iznesenim sadržajem. Svoje mišljenje o tzv "ženskim temama" korisnice mogu braniti i dokazivati u sekciji za komentare, a mogu i razmjenjivati svoje sadržaje vezane za datu temu.

Kako bi se izbjeglo trolanje, VProud koristi svojevrsnu vještačku inteligenciju - naprednu automatizovanu bazu podataka koja filtrira postove u kojima se nalaze govor mržnje, prozivke i slično, a baza vremenom postaje sve pametnija i uči razumijevanje konteksta u kojem je nešto napisano.

Zatim, tu je i troll ikonica kojom se označava svaki neproduktivan komentar, pa čim neki komentar sakupi određeni broj "trollova", automatski se uklanja.

1/1