Avanture na konferenciji za investitore

Na najnovijoj konferenciji za investitore, direktor Facebooka, Mark Zuckerberg, objasnio je da kompanija treba prodati 50-100 miliona primjeraka Oculus Rift uređaja za prikaz virtuelne realnosti prije nego što stvar postane interesantna iz poslovne perspektive (u prevodu: iz perspektive obrtanja ozbiljnog profita). Također, firma je otkrila da je već 100 hiljada razvojnih primjeraka Oculus Rifta otišlo u ruke raznih developera,

Međutim, Zuckerberg je priznao da ne očekuje da će prodaja Oculus Rifta dostići 50 ili 100 miliona primjeraka u narednih nekoliko godina. Dakle, prostije rečeno: investitori će se morati načekati dok ne vide veliku dobit od kupovine Oculus VR-a, koja je Facebook koštala dvije milijarde dolara.

U prilog ovom zaključku koje je u suprotnosti sa optimističnim tonom Zuckerbergovog izlaganja ide i to što je odmah nakon konferencije vrijednost Facebookovih dionica opala za 10 posto.

Uvid u grandiozne planove najveće svjetske društvene mreže kada je u pitanju virtuelna realnost moguće je steći i na osnovu najave Oculus VR-a da rade na MMO-u koji bi podržavao milijardu igrača odjednom i koji bi Facebook iskoristio kao platformu za ostvarenje tog cilja.

1/1