Početkom mjeseca, Jonathan Ive je napao Xiaomi da je dizajn njihovih proizvoda klasična krađa Appleovog. Kineski Xiaomi, naime, često uspoređuju sa Appleom ne samo zbog izgleda smartphonea, nego i zbog prezentacijskog i marketinškog stila kompanije i njenog direktora Lei Juna.

Bivši Googleovac, a sadašnji potpredsjednik Xiaomija, Hugo Barra, na ove optužbe je odgovorio suptilnije i ništa manje neugodno:

"Naši dizajneri, naši inžinjeri stalno su inspirisani fantastičnim proizvodima i fantastičnim dizajnom koji se nalazi na tržištu. I iskreno, ko danas nije? Pokažite mi proizvod u našoj industriji, novi proizvod koji ima potpuno originalan dizajnerski jezik. Nećete biti u stanju da pronađete nešto takvo." – rekao je Barra na tehnološkoj konferenciji The Wall Street Journala i dodao:

"Veliki sam fan Applea, Apple je centar svjetskog dizajna. Mislim da je fascinantno to što je Apple preuzeo postojeće ideje (od konkurencije) i dodao im svoj pečat inovacije, te ih tako učinio boljim. Dakle, ta ideja razvoja na osnovu postojećih dobrih ideja i dodavanja vlastitog inovativnog uticaja je ono što oni rade, to je ono što i mi radimo."

1/1