Kompanija za razvoj naprednog AI-a i virtuelnih asistenata po uzoru na Appleov Siri, Next IT, predstavila je aplikaciju Alme Health Coach, namijenjenu pacijentima koji boluju od hroničnih oboljenja. Riječ je o virtuelnom asistentu koji hroničnim bolesnicima olakšava kontrolisanje zdravstvenog stanja tako što ih podsjeća da uzmu lijekove na vrijeme i omogućava češću razmjenu informacija između pacijenta i doktora.

Doktori ovog virtuelnog asistenta mogu prilagoditi svakom pojedinom pacijentu, što olakšava pridržavanje zadatog plana za držanje simptoma bolesti pod kontrolom. Next IT nije svima ponudio aplikaciju za download, već sarađuju sa osiguravajućim kompanijama i zdravstvenim radnicima kako bi je distribuirali.

Next IT je već i ranije pravio virtuelne asistente za kompanije poput Alaska Airlinesa i Amtraka, ali su ubrzo uvidjeli veliki potencijal za zaradu ukoliko tehnologiju preusmjere na kontrolu hroničnih oboljenja čiji broj širom svijeta raste iz dana u dan. S obzirom na to da hronične bolesti poput hipertenzije, srčanih i mentalnih oboljenja samo SAD koštaju $1.3 triliona godišnje, Alme Health Coach je dobrodošla pomoć doktorima u prikupljanju podataka o stanju pacijenata i nadgledanju njihovog oporavka.

Inače, "Alme" AI, na kojem je ova aplikacija zasnovana, navodno nudi preciznost odgovora na glasovne i tekstualne upite od 96 posto.

1/1